Prøvehuset

På arkitekturbiennalen i Venedig i 2012 var temaet for den danske pavillon ”Possible Greenland”. I den forbindelse udstillede Tegnestuen Vandkunsten projektet ”Ny Arktisk Byggeskik”, som fik meget omtale. Visionen var en smuk drøm, og der er ingen tvivl om, at mange forelskede sig i den: dem, der så projektet på udstillingen i Venedig, de mange der har læst om det i dansk, grønlandsk og udenlandsk presse, og ikke mindst de, der har støttet projektet for at gøre det til virkelighed. 


I 2015 bevilgede A.P. Møller Fonden midler til et demonstrationsprojekt med deltagelse af Tegnestuen Vandkunsten, Rambøll og DTU med henblik på, at de tre parter skulle videreudvikle udstillingsprojektet og efterfølgende opføre et prøvehus i Nuuk.


Der er dog forskel på et arkitekturprojekt, der er udviklet til en udstilling som et visionært statement - en vision om noget som kunne være – og så et projekt, der rent faktisk skal bygges. Projektet har da også udviklet sig meget i løbet at de år, der er gået fra de første ideer, der blev præsenteret i Venedig i 2012, til nu.


Projektet har skiftet navn fra “Ny Arktisk Byggeskik” til “Prøvehuset” - i erkendelse af, at en byggeskik er noget, der udvikler sig gradvist i et samfund over mange år, og ikke noget der kommer af et enkelt projekt.


Det oprindelige projekt havde mange ideer og mange elementer af eksperimentel karakter, der ikke var færdigudviklet. En del af disse er sorteret fra, ikke fordi de ikke hver for sig kunne være interessante, men fordi det ville være vanskeligt at gennemføre og evaluere alt for mange nye elementer i samme projekt.


To elementer er nu det centrale i Prøvehuset:

  • Den todelte klimaskærm, adskilt af et ventileret hulrum; den ydre del i polycarbonat beskytter mod vind og nedbør, mens den indre del varetager varme-, fugt- og lydisolering.

  • Mellemzonen, som er et overdækket rum mellem ude og inde. Prøvehuset har to mellemzone-rum: et bryggers og en udestue.


Ideerne til Prøvehuset og skitseprojektet blev evalueret i 2017, inden projektet overgik til projektering og byggeri. Evalueringsrapporten kan findes her


Byggeriet af Prøvehuset afsluttes i efteråret 2020. 

I en periode på 2 år herefter skal huset bebos af en ‘testfamilie’, mens DTU løbende følger huset med målinger og erfaringsopsamling. Resultater herfra vil blive offentliggjort i forbindelse med afslutningen af ABC-projektet.


I 2023, når testperioden er afsluttet, vil huset blive overdraget til Kommuneqarfik Sermersooq.


Ved siden af Prøvehuset er der opført en testpavillon med seks forskellige ydervægskonstruktioner. DTU måler på de forskellige konstruktioners robusthed over for skiftende vejrlig. Pavillonen er planlagt til at skulle stå i 3 år.

 

Kontakt

Lektor i arktisk byggeri
Tove Lading, tlad@byg.dtu.dk, +45 45 24 17 38 /
+299 23 55 83